Diş sıkma (bruksizm), kişinin farkında olmadan ya da bilinçli olarak dişlerini sıkması veya gıcırdatması durumudur. Genellikle uyku sırasında ortaya çıksada, gün içinde de stres ya da anksiyete gibi duygusal durumlarla ilişkilendirilebilir. Diş sıkma ve gıcırdatma, dişlere, çene kaslarına ve çene eklemine zarar verebilir.
Diş Sıkma ( Bruksizm ) Sebepleri Nelerdir?
* Maseter kas hipertrofisi
* Stres ve Anksiyete
* Duygusal Bozukluklar
* Uyku Bozuklukları
* İlaçlar (antidepresan ve psikiyatrik ilaçlar vb)
Diş Sıkma ( Bruksizm ) Belirtileri Nelerdir?
* Dişlerde aşınma, çatlama veya kırılma
* Çene kaslarında ağrı veya hassasiyet
* Baş ağrısı(özellikle sabahları)
* Diş eti çekilmesi
* Uyku sırasında diş gıcırdatma sesinin fark edilmesi
* Yüz, boyun ve omuz bölgesinde ağrı
Diş Sıkma ( Bruksizm ) Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Bruksizmde (diş sıkma) toksin tedavisi, çene kaslarının aşırı aktivitesini azaltmak için uygulanır. Özellikle masseter adı verilen büyük çiğneme kası, diş sıkma ve gıcırdatmadan sorumludur. Toksin, bu kaslara enjekte edilerek kasların aşırı kasılmasını engeller, böylece diş sıkma belirtilerini ve buna bağlı rahatsızlıkları hafifletir.
Diş Sıkma ( Bruksizm ) Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Masseter kasa yapılan toksin uygulaması cerrahi bir işlem değildir. İşlem esnasında veya iyileşme döneminde ağrı sızı hassasiyet gözlenmez. Masseter tedavisi, diş sıkmaya bağlı olarak gelişen ağrıların kontrol altına alınmasında yardımcı olur. Masseter kasa yapılan toksin işlemi ile yüzün alt bölgesinde kasın aşırı aktivitesine bağlı olarak gözlenen köşeli görünüm ortadan kalkarak yüzün daha oval bir form alması sağlanır.
Tedaviye başlamadan önce bir dermatolog ile görüşmek, cilt tipinize ve izlerin türüne en uygun yöntemi seçmenizde faydalı olacaktır.