Aşırı terleme, ter bezlerinin aşırı aktivitesine bağlı olarak deri yüzeyine salgılanan ter miktarının artmasıdır. Aşırı terlemenin en sık görüldüğü yerler kol altı, avuç içi ve ayak tabanıdır. Sıcak havalarda, egzersiz esnasında, heyecanlı ve stresli anlarda terleme artabilir. Aşırı terleme ise bu tür tetikleyiciler olmadan dahi meydana gelebilir. Kontrol edilemeyen terleme hem fiziksel hem de duygusal açıdan önemli rahatsızlıklara yol açabilir. Kol altındaki ter giysilere nüfuz ederek belirgin bir ter izine, ıslak görünüme hatta kötü kokuya neden olabilir. Eller; kalem tutup yazı yazarken, bilgisayar kullanırken, bir arkadaşınıza merhaba diye elinizi uzatırken terli olabilir. En sık yapılan medikal estetik uygulamalardan biri olan terleme tedavisi, terleme ve ter kokusu olmadan aktif bir sosyal hayat sürdürmek isteyen herkese uygulanabilir.
Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?
Yapısal olarak ortaya çıkan aşırı terlemenin tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan tedavi yöntemi toksin olarak bilinen ilaç uygulamasıdır.
Hangi Bölgelerdeki Aşırı Terleme ve Kötü Koku Tedavisinde Toksin Kullanılır?
– Koltuk altı terlemesi
– Avuç içi terlemesi
– Ayak terlemesi
– Kol altı kokusu
Terleme Tedavisinde İlaç Nasıl Etki Eder?
Uygulanan ilaç sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyip, sinirler ile ter bezleri arasındaki iletimi durdurarak etki gösterir. İletim bloke olduğunda ter bezlerinin aktivitesi dururken terleme sorunu ortadan kalkar.
Terleme Tedavisinde Toksin Nasıl Uygulanır?
Aşırı terleyen bölgedeki derinin içine ince uçlu özel iğnelerle botoks enjeksiyonu uygulanmaktadır. Koltuk altı uygulamalarında hafif bir hassasiyet hissedilirken ağrı olmaz. Avuç içi ve ayak tabanına yapılan enjeksiyonlar ise ağrılı olabilmektedir. Bu nedenle avuç içi ve ayak tabanı uygulamalarında ağrıyı engelleyen bölgesel anestezi uygulanmaktadır. Uygulama yerinde nadiren görülen hassasiyet ve kızarıklık kendiliğinden geçmektedir.
Terleme Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Uygulamadan 3 gün sonra terlemede azalmalar görülmeye başlanmaktadır. Yaklaşık olarak 5. ve 7. günlerde etki en yüksek düzeye ulaşmakta ve terleme tamama yakın kaybolmaktadır. Etki süresi kişiye ve uygulanan doza göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 6-8 ay devam etmektedir. Etki ortadan kalktığında, terleme tedavisi tekrar uygulanabilir.